Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Escola

Història
Els orígens de l’Scala Dei estan a Trujillo, un preciós poble d'Extremadura, d'on eren els nostres pares fundadors, Madre Antonia Maria i Padre Juan. Ells van decidir dedicar la seva vida als altres i atendre les persones menys afavorides. D'aquest afany per fer el bé va néixer, cap al 1926, la Congregació Religiosa "Hijas de la Virgen de los Dolores", titular del nostre Col·legi.

Cap als anys 50, per diverses circumstàncies, van viatjar dues Hermanes a Barcelona i van veure la seva grandesa i la de la seva gent, així com, les seves necessitats. Van desitjar, llavors, obrir una casa, un col·legi, i aquest desig es va veure aviat satisfet.

Tot va començar l'any 1952. Horta, a la part alta, era llavors, un barri en el qual s’aglutinava molta gent, sobretot emigrants i és allà, al Passeig Valldaura, on es lloguen dos pisos que es moblen pobrament i les Hermanes comencen el seu apostolat.

El treball en els pisos de Valldaura augmenta, cal buscar un lloc més ampli i així en l'any 1954 es compra, amb molts sacrificis i dificultats, una senzilla torre al carrer d’Scala Dei, de dues plantes i un soterrani, sense finestres, ni llum , ni aigua i un parell de naus, totalment desangelades, en les que s'havien criat aus de corral. Per acoblar tot, es va haver de confiar molt en Déu, avivar la fe, l'esperit de senzillesa, treball i servei. La comunitat és pobre i al barri hi ha també molta pobresa. Una zona de fressa: nens sense escolaritzar, emigrants als que cal ajudar, nenes internes mancades de llar i d'afecte ...

Amb moltíssim esforç es va anar arreglant la torre i en poc temps les Hermanes tenien al seu càrrec 80 nenes internes i més de 100 nens del barri que venien a classe i alguns eren migpensionistes.

A poc a poc es va anar corrent la veu i aquesta humil torre es va convertir en l'esperança i en la família de molts nens i no tan nens.

Les Hermanes tenen un estil de vida sobri; realitzen les seves tasques amb molt entusiasme i posen tota la il·lusió en transmetre uns sabers, una formació, uns valors transcendents a tots els que hi acudeixen. Acollien i ajudaven a tot aquell que ho necessités i, fins i tot, el Tribunal Tutelar de Menors els enviava nenes amb gravíssims problemes familiars.

I aquí hi ha els orígens d'aquest bell col·legi, que es va fer en diverses etapes i que va sorgir petitó però que s'ha anat engrandint per poder acollir els nens i joves que a ell acudien.

Ja hem complert 60 anys que donen per a moltes històries, algunes duríssimes i altres van aconseguir omplir la petita casa i el barri de somriures. Potser n'hi ha una que ens sorprèn: l'anècdota dels marines.

"Una nit les Hermanes van portar a les internes al cinema i allà hi havia un grup de"marines "americans que havien atracat a Barcelona i passaven uns dies a la ciutat. Quan van saber que les nenes vivien acollides per les Hermanes van demanar visitar el col·legi i, en veure la humilitat de la casa, van decidir ajudar-les. Els vaixells americans es van anar explicant la història de les nenes i durant diversos anys, quan atracaven a Barcelona, ​​portaven sacs de caramels, nines, llençols, medicaments, diners que recaptaven al vaixell i molt, molt de menjar per repartir pel barri. Un Nadal les van obsequiar amb un arbre enorme, les van convidar a passar un dia al seu portaavions i, fins i tot, es van oferir per donar-li una mà de pintura a la torre, es veia molt apagada ".

La trobada amb els marines va ser una bonica casualitat, o potser una providència, com dirien les Hermanes, però la veritat és que la història d'Scala Dei està plena d'aquestes providències, d'aquí que el seu veritable nom sigui "Providencia del Corazón de Jesús" i amb elles es va anar avançant i consolidant el col·legi.

La tasca de les Hermanes amb els més necessitats és reconeguda. I, per això, reben l'afecte i l'ajuda. Són moltes les persones que des de la seva posició privilegiada es van creuar "providencialment" en el nostre camí i ens van brindar generosament la seva ajuda incondicional i el seu suport material.

El camí ja està començat, calia assegurar-ho i seguir endavant, i així es va posar tot l'esforç en aconseguir una secció filial i poder donar classes de manera oficial i reconeguda, amb la categoria d'Institut. El 1965 es comença amb tres aules de batxillerat, classes de preescolar i pàrvuls ...

Així, a poc a poc, arribem al que avui coneixem.

L'esforç de les Hermanes, la dedicació de les famílies, el suport dels alumnes i la perseverança dels professors han fet de l’Scala Dei un petit món en el qual tots tenim les portes obertes sempre que estiguem disposats a plantar un "gra de mostassa "

Història del centre

La congregació de "Hijas de la Virgen de los Dolores", congregació a la qual pertany l'escola, té el seu origen en el desig de “treballar en les coses de Déu” que va portar als seus fundadors, Antonia Mª Hernández Moreno i Juan Tena Fernández, a organitzar una catequesis de nenes i nens pobres, pels quals tenien preferència.
 La mare Antonia Maria va néixer a Trujillo el 19 d'agost de 1875. Somiava ja des de petita a ser religiosa, però les circumstàncies de la vida no li ho permetien.
 No deixava de preocupar-se mai pels joves, sobretot per aquells que volien seguir Jesús de manera especial i a aquells que volien ser religioses o capellans. Ella els ajudava al màxim.
Per altra banda, el pare Juan també va néixer a Trujillo l'1 de desembre de 1880. Vol ser capellà i marxa al seminari de Plasencia a estudiar. Vol tenir un projecte de vida: ajudar els joves que volen seguir Jesús a la vida religiosa o sacerdotal. D'aquesta manera, coneix a la mare Antònia que, juntament amb algunes amigues que també comparteixen aquest somni, funden una congregació religiosa plegats.
Es va iniciar la fundació l'any 1919. Al 1926 es va aprovar a la Diòcesi de Plasencia amb el nom de: “Hijas de los Dolores de María Inmaculada” i l'any 1967 la Congregació obté l'Aprovació Pontifícia passant-se a anomenar:  “Hijas de la Virgen de los Dolores”
La missió d'aquesta Congregació no es va limitar només al lloc de la seva creació, sinó que es va anant estenent per altres llocs del país (Madrid, Salamanca, Barcelona, etc.) i a altres països (Angola, Portugal, Argentina, etc.).
La nostra escola va ser fundada a Barcelona l'any 1952 i des de llavors segueix treballant a partir de les idees iniciades pels pares fundadors de la Congregació. Fem créixer persones integres, amb valors positius, respecte i afabilitat.


 

EL GRA DE MOSTASSA

"Aquest col·legi s'assembla al gra de mostassa que va caure a terra, va germinar i va donar com a fruit un gran arbre que avui continua frondós"

Hna Celina